Składniki :
Sos:
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od przygotowania aromatycznego sosu, którym posmarujemy tortille.
Pomidory wlewamy do garnka, dodajemy wszystkie składniki sosu i na małym ogniu gotujemy mieszając od czasu do czasu. Gotujemy sos około 30 minut tak, żeby woda z sosu odparowała i sos naturalnie się zagęścił. Kiedy sos się zagęści odstawiamy go, żeby wystygł.
Teraz czas na przygotowanie quesadilla. Na pierwszej tortilli rozsmarowujemy sos, układamy plastry sera, pokrojoną w plastry cebule, pomidory koktajlowe, paprykę jalapeno i czerowną paprykę oraz czasonek w plasterkach i avocado. Doprawiamy solą, pieprzem i kilkoma listkami kolendry.
A teraz całość przykładamy drugą tortilla i kładziemy na rozgrzaną sucha patelnię no chyba, że mamy płytę grillową, ale opcja z patelnią świetnie się sprawdza.
Na naszym quesadilla stawiamy garnek o średnicy patelni po to, żeby docisnąć. Całość pieczemy około 3 minut na niedużym ogniu tak, żeby nie spalić placków.
Następnie odwracamy za pomocą szpatułki i pieczemy kolejne 3 minuty. Jeśli ser zacznie wypływać i całość zacznie w środku skwierczeć to znak, że powinniśmy ściągać quesadille. Kroimy na 8 trójkątów i podajemy z ćwiartkami limonki.