Quesadilla z warzywami i sosem pomidorowym z kolendrą

tagi

ser tortilla warzywa 

Składniki :

  • tortilla 2 szt
  • ser żółty w plastrach 6 szt
  • cebula 1szt
  • avocado 1 szt
  • pomidory koktajlowe 4 szt
  • papryka czerwona 1 szt
  • papryka jalapeno 1szt (świeża lub marynowana)
  • kolendra świeża 1 pęczek
  • czosnek 1 ząbek
  • sól i pieprz

Sos:

  • pomidory pelati 1 puszka
  • kolendra świeża kilka gałązek bez łodyg
  • kumin mielony 1/3 małej łyżeczki
  • brązowy cuker 1 łyżeczka
  • sok z 1/2 limonki

 

Sposób przygotowania :

Zaczynamy od przygotowania aromatycznego sosu, którym posmarujemy tortille.

Pomidory wlewamy do garnka, dodajemy wszystkie składniki sosu i na małym ogniu gotujemy mieszając od czasu do czasu. Gotujemy sos około 30 minut tak, żeby woda z sosu odparowała i sos naturalnie się zagęścił. Kiedy sos się zagęści odstawiamy go, żeby wystygł.

Teraz czas na przygotowanie quesadilla. Na pierwszej tortilli rozsmarowujemy sos, układamy plastry sera, pokrojoną w plastry cebule, pomidory koktajlowe, paprykę jalapeno i czerowną paprykę oraz czasonek w plasterkach i avocado. Doprawiamy solą, pieprzem i kilkoma listkami kolendry.

A teraz całość przykładamy drugą tortilla i kładziemy na rozgrzaną sucha patelnię no chyba, że mamy płytę grillową, ale opcja z patelnią świetnie się sprawdza.

Na naszym quesadilla stawiamy garnek o średnicy patelni po to, żeby docisnąć. Całość pieczemy około 3 minut na niedużym ogniu tak, żeby nie spalić placków.

Następnie odwracamy za pomocą szpatułki i pieczemy kolejne 3 minuty. Jeśli ser zacznie wypływać i całość zacznie w środku skwierczeć to znak, że powinniśmy ściągać quesadille. Kroimy na 8 trójkątów i podajemy z ćwiartkami limonki.