Wędzone tofu z powidłem i czosnkiem

tagi

tofu 

Skladniki :

1 opakowanie wędzonego tofu

3 łyżki powidła śliwkowego

2 ząbki czosnku

20 g masła zimnego

dymka do posypania

olej rzepakowy do smażenia 

3 łyżki mąki ziemniaczanej

sól

 

Sposób przygotowania :

Tofu pokrój w regularną kostkę, posól i oprósz mąką ziemniaczaną, smaż na oleju z każdej strony, aż zrobi się złote.

Ściągnij tofu z ognia i osusz na papierowym ręczniku. W rondlu lub na drugiej małej patelni rozpuść małą łyżeczkę masła i dodaj zgnieciony czosnek.

Smaż na małym ogniu 1 minutę, żeby masło przyjęło aromat czosnku. Teraz dodaj powidło i smaż 3 minuty często mieszająć. Dodaj łyżkę lub 2 wody, jeżeli jest za gęste i dodaj resztę zimnego masła i zmieszaj je do konfitury, dopraw odrobina soli. Tofu nabij na patyki do szaszłyków lub ułóż na talerzu - jak wolisz. Polej sosem oraz posyp dymką!