Bulion z pastą miso i shitake

tagi

miso pasta vege warzywa 

Składniki na 2 l buliony 4 duż eporcje zupy :

2 szt cebuli

1 duża marchewka

1 średnia pieruszka

1/3 selera

10  grzybów shitake suszonych

1 por

dymka do posypania

makaron bez jajeczny twój ulubiony

tofu 1 kostka na 4 porcje

sos sojowy jasny 4 łyżki

1 łyżeczka cukru opcjonalnie do smaku

200g pasty misoshiru

 

Sposób przygotowania : 

 

Warzywa umyj i pokrój w kawałki włóż do garnka razem z grzybami shitake i zalej 2,5 L wody gotuj  od momentu zagotowania na małym ogniu przez 1,5 h. Płyn powinien odparować o 500ml.  Wyjmij grzyby shitake i przełuż na patelnię m dodaj 2 łyzki sosu sojowego i łyzeżkę cukru, smaż je chwilę aż sos delikatnie zgęstnieje i oblepi grzyby.

Grzyby wykorzystaj do zupy, pokrój je w paski.

Do zupy dodaj paste sojową i rozprowadz w zupie, dopraw do smaku sosem sojowym i odrobina cukru. Powinna być delikatnie słodka i pełna w smaku od warzyw oraz pasty.

Podawaj zupę z ulubionym makaronem, tofu , wykorzystaj tez warzywa z bulionu oraz posyp obficie posiekaną dymką.

Pyszna zdrowa i syta zupa.