Tosty francuskie z bananami i czekoladą

tagi

banan czekolada 

Składniki na 2 porcje  : 

4 kromki chleba tostowego

2 duże jaja

1 banan

1 łyżka masła

1 łyżka ksylitolu lub innego zdrowego cukru

40 ml śmietanki 30%

czekolada gorzka lub mleczna jaką wolisz, 5 kostek na jednego tosta

Sposób przygotowania :

Roztrzep jajka ze śmietanką i dodaj połowę łyżki ksylitolu, banany pokrój w plasterki i na suchej patelni rozpuść ksylitol i smaż na rumiany kolor  z dwóch stron.

Tosty namocz w masie jajecznej i smaż na patelni z rozgrzanym masłem z dwóch stron na rumiano na małym gazie.

Na gorące tosty połóż smażone banany i kawałki czekolady przykryj druga połówką i poczekaj chwilę, aż czekolada się rozpuści.