Pikantne uda kurczęce z chilli i sezamem

tagi

chilli kurczak miód 

Składniki dla 3 osób : 

Solanka do kurczaka: 

1,5 l wody

1 małe opakowanie czosnku suszonego

1,5 łyżki soli

2 łyżki sosu sojowego

Kurczak:

1 kg podudzia z kurczaka zagrodowego lub pochodzącego z eko hodowli

Składniki na glazurę:

2 łyżki pasty chilli (polecam pastę gochujang)

2 łyżki miodu

2 łyżki prażonego sezamu

 

Sposób przygotowania :

Składniki solanki wymieszaj i namocz w niej kurczaka - minimum 6 godzin, a najlepiej 24 godziny!

Po tym czasie wyjmij nogi i osusz je. Na patelni z odrobiną oleju obsmaż kawałki z tej strony, z której widać mięso, tak żeby zamknąć pory jego pory. Dzięki temu pozostanie soczyste po upieczeniu i nie uciekną z niego soki. Przełóż do naczynia żaroodpornego i przykryj je folią. Piecz 30 minut w 200º C, następnie wyciągnij kurczaka z pieca i odkryj folię. Wymieszaj składniki glazury - pastę chilli i miód i dokładnie posmaruj nią kurczaka.

Piecz kolejne 30 minut 180° na grzanie góra i doł. Po upieczeniu posyp prażonym sezamem.