Naleśniki orkiszowe z serem i sosem pomarańczowym

tagi

pomarańcza vege 

Składniki na 5 naleśników:

Ciasto:

Mąka orkiszowa 125 g 

300 ml mleka

1 łyżka oleju rzepakowego

szczypta soli

Farsz i sos:

200 g tłustego twarogu

1 pomarańcza

4 łyżeczki ksylitolu lub erytrol

1 łyżka zimnego masła 

Sposób przygotowania :

Wymieszaj składniki ciasta: mąkę, mleko, olej i sól. Usmaż naleśniki.

Sery wymieszaj z 1 łyżką ksylitolu i sokiem oraz skórka z połowy pomarańczy.

Złóż naleśniki w trójkąty. Na patelnię, wsyp 1 łyżkę ksylitolu poczekaj, aż się rozpuści i ułóż naleśniki. Smaż na chrupiąco z dwóch stron, a pod koniec dodaj 1 łyżeczkę masła.

Ściągnij naleśniki na talerz i ułóż na sobie, na tej samej patelni zrób sos.

Wsyp resztę cukru i wciśnij sok z pomarańczy oraz zetrzyj z niej skórkę. W momencie, kiedy płyn zacznie wrzeć - dodaj pozostałe zimne masło i wszystko razem rozmieszaj.

 

Sos zgęstnieje delikatnie od masła. Na naleśniki połóż ser i polej sosem.