Ciastka cytrynowe z orzechami

tagi

mąka pszenna orzechy 

Składniki :

130 g masła (w temperaturze pokojowej)

100 g cukru

1 jajko

200 g mąki pszennej 550

skórka otarta z 2 dużych cytryn

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1 łyżka cukru trzcinowego

3 łyżki posiekanych i prażonych orzechów ziemnych (lub innych Twoich ulubionych)

Sposób przygotowania :

Zmiksuj jajko razem z białym cukrem i skórką z dwóch cytryn, aż będą puszyste.

Dodaj mąkę i proszek do pieczenia i połącz w jedną masę, teraz dodawaj powoli masło i wyrób całość na gładko.

Przełóż ciasto na folię spożywczą i zawiń w kształt kiełbasy, włóż do lodówki na minimum 1h.

Po 1h w lodówce pokrój w folii ciasto na talarki grubości 1 cm, ściągnij folię i posyp cukrem trzcinowym, a następnie opanieruj w orzechach.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni z grzaniem góra i dół i piecz 20 minut.