Ciasto karmelowe z bakaliami

tagi

figa śmietana 

Składniki :

200g cukier

100ml śmietana 36 % 

40g masło 

Spód :

12 suszonych fig

3 łyżki płatków owsianych

4  łyżki orzechow laskowych lub ziemnych prażonych i posiekanych

Potrzebne:

olej do posmarowania

papier do pieczenia

foremka 20 cm x 15 cm

Sposób przygotowania :

Niewielką foremke 20cm x 15 cm posmaruj olejem i wyłóż papieprem do pieczenia.

Orzechy 3 łyżki  (1 łyżke zostaw do posypania)  figi i płatki owsiane, zmikusuj  i wyłóż spód naczynia jako podstawe dobrze ugnieć . Masa bedzie plastyczna.

Na dobrej teflonowej patelni lub w rondlu z nieprzywierającą powłoka rozpuść cukier , cały czas mieszaj. Na średnim ogniu.

W momęcie aż cukier zrobi sie brązowy i nie będzie w nim żadnych grudekm wlej powoli smietane i cały czas mieszaj.

Jezli śmetana połaczyła się z cukrem i nie ma żadnych grudek to dodaj masło i mieszaj jeszcze około 4 minut .

Sciągnij gładką mase karmelową z ognia i wlej powoli na spód ciasta, wierzch posyp orzechami i odstaw całosć w chłodne miejsce.

Krój ciepłym nożem jest zdecydowanie łatwiej.