Administrator strony, na której się znajdujesz, przetwarza informacje zawarte w plikach cookies. W przypadku zbierania informacji o użytkownikach zbierane są wyłącznie anonimowe dane w postaci zbiorczej, nie obejmujące danych osobowych. Plik cookie to mały plik tekstowy zapisywany na komputerze użytkownika podczas odwiedzania witryny korzystającej z plików cookie. Podczas następnej wizyty na tej stronie może odczytać plik cookie i wyświetlić strony zgodnie z ustawieniami. Niniejsza strona korzysta czasem z plików cookie, ale tylko dla ułatwienia korzystania z niej. Jeśli nie akceptujesz ciasteczek przechowywanych na Twoim komputerze, możesz zmienić ustawienia w swojej przeglądarce, aby nie zapisywała plików cookie.Zapoznaj się z polityką cookies.
Białe szparagi to klasa sama w sobie choć są trudniejsze do przygotowania od szparag zielonych.
Ten przepis jest równie prosty to sos ailloli doprawia delikatne szparagi.
To świetna przekąska czy przystawka nadaje się również na słoneczne śniadanie.
Instrukcja
Etap
Zrobione
Szparagi obierz obieraczką poniżej główki do samego dołu i odetnij zdrewniałe końcówki.
Gotuj w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie ale nie rozgotowane, Powinny być delikatnie chrupiące
Etap
Zrobione
W wysokim i wąskim naczyniu lub dużej szklance ubijaj blenderem lub w głębokiej misce trzepaczka żółtko z olejem. Olej dodawaj stopniowo, pod koniec dodaj musztardę i sok i skórkę z cytryny, dopraw sola i odrobina cukru. Sos powinien zgęstnieć do konsystencji lekko gęstego majonezu.