Administrator strony, na której się znajdujesz, przetwarza informacje zawarte w plikach cookies. W przypadku zbierania informacji o użytkownikach zbierane są wyłącznie anonimowe dane w postaci zbiorczej, nie obejmujące danych osobowych. Plik cookie to mały plik tekstowy zapisywany na komputerze użytkownika podczas odwiedzania witryny korzystającej z plików cookie. Podczas następnej wizyty na tej stronie może odczytać plik cookie i wyświetlić strony zgodnie z ustawieniami. Niniejsza strona korzysta czasem z plików cookie, ale tylko dla ułatwienia korzystania z niej. Jeśli nie akceptujesz ciasteczek przechowywanych na Twoim komputerze, możesz zmienić ustawienia w swojej przeglądarce, aby nie zapisywała plików cookie.Zapoznaj się z polityką cookies.
Ten przepis wpadł mi do głowy po dużym grillowaniu, kiedy spory kawałek karczku został niewykorzystany, czysty eksperyment, do którego wracam często, bo to pyszne i łatwe danie.
Karczek to świetna część wieprzowiny – idealna do smażenia i marynowania. Ma w sobie sporo tłuszczu, więc przyjmuje aromaty składników marynaty – słodkiej zalewy z dużą ilością imbiru i czosnku. Kombinacja słodkich i pikantnych oraz aromatycznych smaków to istota Azjatyckiej kuchni. Kto jej nie kocha, ten nie wie co traci! To kolorowa i wspaniała kuchnia.
Instrukcja
Etap
Zrobione
Połącz marynatę do karczku i zamarynuj mięso, następnie odstaw na minimum 30 minut. Po tym czasie karczek zroluj karczek w folii spożywczej i włóż do zamrażalnika (lepiej się go kroi na małe kawałki). Nie musisz tego robić, ale pamiętaj, by pokroić go cienko :)Makaron ryżowy zalej cieplą wodą i odstaw, żeby napęczniał.Warzywa pokrój w słupki, czosnek w plastry, chili też, a cebulę w piórka.
Etap
Zrobione
Karczek pokrój w cienkie plasterki.
Etap
Zrobione
Na patelni lub woku rozgrzej olej, dodaj wszystkie składniki, czosnek, chili, warzywa, karczek i smaż na dużym ogniu mieszając przez 3-4 minuty.
Etap
Zrobione
Zmniejsz ogień, dodaj 100 ml wody 1 łyżkę sosu sojowego, dopraw odrobiną cukru i duś chwilę około 2 minut, po czym dodaj makaron ryżowy. Zagęść sos odrobiną zawiesiny z mąki ziemniaczanej, rób to stopniowo, aż sos będzie delikatnie gęsty.Danie możesz posypać dymką, sezamem i kolendrą wedle uznania.