Administrator strony, na której się znajdujesz, przetwarza informacje zawarte w plikach cookies. W przypadku zbierania informacji o użytkownikach zbierane są wyłącznie anonimowe dane w postaci zbiorczej, nie obejmujące danych osobowych. Plik cookie to mały plik tekstowy zapisywany na komputerze użytkownika podczas odwiedzania witryny korzystającej z plików cookie. Podczas następnej wizyty na tej stronie może odczytać plik cookie i wyświetlić strony zgodnie z ustawieniami. Niniejsza strona korzysta czasem z plików cookie, ale tylko dla ułatwienia korzystania z niej. Jeśli nie akceptujesz ciasteczek przechowywanych na Twoim komputerze, możesz zmienić ustawienia w swojej przeglądarce, aby nie zapisywała plików cookie.Zapoznaj się z polityką cookies.
Kiedyś jadłem pyszne ryżowe cienkie placki ze smażoną mieloną wołowiną w jednym z ulubionych miejsc z azjatyckim jedzeniem . Siedząc w domu mając co nie co w lodówce chciałem odtworzyć choć trochę smak tamtego dania. Wybrałem formę sajgonek na zimno i to się na prawdę sprawdziło.
Szybko się je robi składniki łatwo dostać i można dowolnie je modyfikować.
Instrukcja
Etap
Zrobione
Przygotuj składniki.
Etap
Zrobione
Ogórka pokrój w słupki, chilli w cienkie plasterki jeśli chcesz żeby było bardziej pikantne zostaw pestki, cebule pokrój w drobna kostkę a czosnek wyciśnij lub posiekaj i dodaj do mięsa.
Wymieszaj mięso z czosnkiem, cebulą , sosem sojowym.
Etap
Zrobione
Na woku lub patelni rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego, smaż mięso aż się przyrumieni i dodaj wino, duś około 5 min na mocnym ogniu często mieszaj . Dopraw solą. Mięso puści swoje soki, nadmiar płynu odlej i zostaw mięso żeby ostygło.
Etap
Zrobione
Ciasto na sajgonki namocz w wodzie z obu stron, po prostu zanurz w misce z wodą na 5 sekund wyciągnij, nadmiar wody niech spłynie i połóż ciasto na desce.Za około 1,5 minuty ciasto zmięknie. Układaj na środku składniki. Najpierw posmaruj sosem chili. Zawijaj jak krokiety, załóż boki na farsz i zawijaj.
Etap
Zrobione
Wymieszaj składniki sosu, przekrój sajgonki na dwie części i podawaj natychmiast.