Najbardziej aromatyczną i smakowitą pastę curry zrobisz samodzielnie w domu.
Trochę czosnku, chilli, nasion kolendry, kardamonu + innych boskich przypraw i już!
Wegańskie curry komfortowo rozgrzeje brzuszek i przygotuje organizm na wszelkie wyzwania.
Ja uwielbiam brać je ze sobą do pracy, bo na następny dzień smakuje tak samo dobrze (a może jeszcze lepiej?) I tak jakoś wszyscy się wtedy wokół mnie kręcą… Ciekawe czemu 🙂
Przygotuj wszystkie składniki - warzywa i przyprawy.
Wszystkie składniki pasty (czosnek, ziele angielskie, czarny pieprz, kminek, cynamon, kardamon, ziarna kolendry, chilli) włóż do moździerza. Kręć, aż wszystko się połączy w jedną masę.
W garnku rozgrzej olej, dodaj pokrojoną cebulę i powstałą pastę, smaż wszystko przez kilka minut na małym ogniu, aż aromat przejdzie do tłuszczu. Teraz dodaj pozostałe składniki i smaż przez pięć minut na dużym ogniu, często mieszając. Następnie dodaj pomidory i smaż jeszcze chwilę.
Dodaj około 1 litra wody i gotuj na małym ogniu przez minimum 1h, mieszaj od czasu do czasu. Podawaj z ryżem i świeżą kolendrą.