Bez laktozyBez laktozy
Naturalnie słodzoneNaturalnie słodzone
WegetariańskieWegetariańskie

Bułka maślana z pastą z nerkowców i daktyli z truskawkami

Przygotowywanie:
Przyrządzanie:
Porcje:
Poziom:

Składniki

  • 100g orzechy nerkowca
  • 5szt daktyle
  • 50ml mleka
  • 250g truskawek
  • 1 limonka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 bułka maślana np. do burgera
  • 1 łyżka masła

Jakiś czas temu odkryłem pastę z nerkowców można ja zrobić samemu, jest doskonała jako baza do deserów, świetnie sprawdzi się w zastępstwie humusu jako wytrawny dodatek

Połączyłem z nerkowcami daktyle więc deser jest naturalnie słodzony a do tego mocno przypieczone truskawki z odrobiną soli i miodem.  Całość rozpływa się w ustach. Jestem tego wielkim fanem.

Instrukcja

  1. ZROBIONE

    Przygotuj składniki umyj truskawki i odetnij zielone końcówki. pokrój je na mniejsze części.
    Zmiksuj orzechy z migdałami i mlekiem.

  2. ZROBIONE

    Bułkę przekrój na dwie połowy posmaruj masłem i podsmażaj na patelni aż się mocno zrumieni z obu stron.

  3. ZROBIONE

    Pokrojone truskawki przełóż na dobrze rozgrzaną patelnie i smaż bez tłuszczu aż lekko się przypieką około 4 minuty.

  4. ZROBIONE

    Teraz dodaj miód i skórkę z limonki oraz odrobine soli, smaż jeszcze chwilkę aż sok z truskawek zacznie gęstnieć około 2 minut. Przełóż truskawki na talerz żeby ostygły ale nie całkiem, mogą być delikatnie ciepłe.

  5. ZROBIONE

    Bułkę posmaruj grubo pasta z orzechów , dodaj na górę truskawki i oprósz skórka z limonki.

Zaloguj się

Kurs robienia sushi

Przedstawiamy prawie dwu godzinny kurs gotowania sushi w 15 odcinkach, wykonany przez wspaniałego specjalistę z tej dziedziny. Marek Siol przedstawi wam krok po kroku jak wykonać wspaniałe sushi.

Możesz zakupić u nas dostęp do kursu, klikając w poniższy przycisk. W środku możesz zobaczyć przykładową lekcje.