Smażona młoda kapusta z pastą z pistacji i tahini
Wróć do przepisów Przygotowywanie: Przyrządzanie: Porcje: Poziom: Składniki 1 mała młoda kapusta 1 szalotka 400g jogurt grecki 2 łyzki miodu 2 łyzki miodu 10 ml olej świeży koperek 1 pęczek 100g pistacji 2 łyżki pasty tahini z sezamu 50ml wody Nie wiem czy to wiesz ale z młodej kapusty można wyczarować pyszne dania, nie tylko […]
Podpłomyki nadziewane serem i ziołami
Wróć do przepisów Przygotowywanie: Przyrządzanie: Porcje: Poziom: Składniki 220 mąki 140 ml wody 1 łyżeczka oleju szczypta soli mozarella w wiórkach sos pomidorowy kolendra bazylia przyprawa adżika Cieniutkie placki z mozzarellą i pomidorami lub kolendrą i gruzińską przyprawą adżika. Na podpłomykach można podawać wiele rzeczy ten przepis jest kompletnie odwrócony i do środka można włożyć […]
Krem chrzanowy z bekonem i szparagiem
Wróć do przepisów Przygotowywanie: Przyrządzanie: Porcje: Poziom: Składniki 0,5 szt seler korzeń 1 duża cebula biała 1 łyżka masła 3 łyżki kremu chrzanowego lub tartego chrzanu 100ml śmietanki kremwóki sól i świeży pieprz szparaga zielona na 1 szt 1 plaster boczku Przepis Wielkanocny ale nie tylko, krem chrzanowy, to miła odmiana jeśli lubicie coś zmieniać […]
Bułka maślana z pastą z nerkowców i daktyli z truskawkami
Wróć do przepisów Przygotowywanie: Przyrządzanie: Porcje: Poziom: Składniki 100g orzechy nerkowca 5szt daktyle 50ml mleka 250g truskawek 1 limonka 1 łyżka miodu 1 bułka maślana np. do burgera 1 łyżka masła Jakiś czas temu odkryłem pastę z nerkowców można ja zrobić samemu, jest doskonała jako baza do deserów, świetnie sprawdzi się w zastępstwie humusu jako […]
Makaron ryżowy z krewetkami i pastą adżika
Wróć do przepisów Przygotowywanie: Przyrządzanie: Porcje: Poziom: Składniki 80g makaron ryżowy 1 łyzka pasty adżika 4 łyżki oleju z czego 2 do marynaty 6 krewetek argentyńskich lub tygrysich 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka miodu 1 łyżka masła orzechy nerkowa i dymka Adżika to jedna z moich ulubionych past, bardzo pasuje do mięsa […]