Świeża ryba – to jest to! Jak wybrać najlepiej?
Coraz częściej sięgamy po świeże ryby, bardzo mnie to cieszy! Poniżej kilka cennych rad jak wybrać rybę w sklepie/na targu.
Warto skupić się na kolorze jej oczu – powinny być szkliste, niezamglone. Zwróć także uwagę na skrzela. Jeśli ich nie ma to koniecznie dotknij mięsa ryby palcem albo poproś o to sprzedawcę. Po delikatnym naciśnięciu mięso powinno sprężyście wrócić do swojego stanu wcześniej (nie może zostać dołek)
Przy wybieraniu fileta zwróć uwagę na kolor mięsa, czy się błyszczy, czy nie nasiąknięte wodą, matowe i gąbczaste. Jeśli filet długo leży na lodzie to w okolicy ogonowej mięso zaczyna wyglądać jak namoczona gąbka.
Zapach: delikatnie morski, pachnący lekko glonami, przyjemny. Nie może być nieprzyjemny ani mułowaty – to bardzo ważny. Nie martw się zapachem całego targu / sekcji w sklepie, skup się tylko i wyłącznie na rybie, którą chcesz kupić.
Zawsze zapytaj sprzedawcy o datę ważności ryby lub kiedy przybyła do sklepu.