Wybierz odpowiedni nóż do swojej kuchni

Sekretem swobodnego i sprawnego działania w kuchni jest odpowiedni nóż. Można mieć ich kilka, wtedy każdy dedykowany jest innemu produktowi lub można wybrać jeden – uniwersalny. Wybierając nóż warto skupić się na materiale, z którego jest zrobiony. Najlepszym materiałem jest stal.

Im więcej zawartości węgla w stali tym nóż jest bardziej ostry, dlatego szukamy właśnie takiej stali. Przykładem mogą być noże japońskie, które są bardzo ostre. Zwróć na to uwagę przy oglądaniu noży w sklepach internetowych lub stacjonarnych.

Kolejną ważną rzeczą jest długość ostrza – jeśli (jeszcze) nie jesteś profesjonalnym kucharzem wybierz krótszy nóż, będzie Ci łatwiej nim operować. Na zdjęciu możesz zobaczyć kształt ostrza uniwersalnego noża ‘szefa kuchni’ oraz jego  japońskiego odpowiednika – santoku.

Najłatwiejszą metodą ostrzenia jest diamentowa ostrzałka, natomiast wybierając nóż jednostronnie ostrzony z dużą zawartością węgla – warto zainwestować w specjalne kamienie do ostrzenia. 

Ceny dobrych noży wahają się od 100 złotych do kilku tysięcy złotych. W swojej kuchni warto mieć chociaż jeden taki nóż!

Facebook
Twitter
Print
Email

Podobne posty

Spróbuj również

Zaloguj się

Kurs robienia sushi

Przedstawiamy prawie dwu godzinny kurs gotowania sushi w 20 odcinkach, wykonany przez wspaniałego specjalistę z tej dziedziny. Marek Soil przedstawi wam krok po kroku jak wykonać wspaniałe sushi.

Możesz zakupić u nas dostęp do kursu, klikając w poniższy przycisk. W środku możesz zobaczyć przykładową lekcje.