Bułka maślana z pastą z nerkowców i daktyli z truskawkami
Przygotowywanie:
- 10 min
Przyrządzanie:
- 10 min
Porcje:
- 2
Poziom:
- Łatwy
Składniki
- 100g orzechy nerkowca
- 5szt daktyle
- 50ml mleka
- 250g truskawek
- 1 limonka
- 1 łyżka miodu
- 1 bułka maślana np. do burgera
- 1 łyżka masła
Jakiś czas temu odkryłem pastę z nerkowców można ja zrobić samemu, jest doskonała jako baza do deserów, świetnie sprawdzi się w zastępstwie humusu jako wytrawny dodatek
Połączyłem z nerkowcami daktyle więc deser jest naturalnie słodzony a do tego mocno przypieczone truskawki z odrobiną soli i miodem. Całość rozpływa się w ustach. Jestem tego wielkim fanem.
Instrukcja
ZROBIONE
Przygotuj składniki umyj truskawki i odetnij zielone końcówki. pokrój je na mniejsze części.
Zmiksuj orzechy z migdałami i mlekiem.ZROBIONE
Bułkę przekrój na dwie połowy posmaruj masłem i podsmażaj na patelni aż się mocno zrumieni z obu stron.
ZROBIONE
Pokrojone truskawki przełóż na dobrze rozgrzaną patelnie i smaż bez tłuszczu aż lekko się przypieką około 4 minuty.
ZROBIONE
Teraz dodaj miód i skórkę z limonki oraz odrobine soli, smaż jeszcze chwilkę aż sok z truskawek zacznie gęstnieć około 2 minut. Przełóż truskawki na talerz żeby ostygły ale nie całkiem, mogą być delikatnie ciepłe.
ZROBIONE
Bułkę posmaruj grubo pasta z orzechów , dodaj na górę truskawki i oprósz skórka z limonki.