Bez laktozy
Bezglutenowe
Naturalnie słodzone
Makaron ryżowy z krewetkami i pastą adżika
Przygotowywanie:
- 15 min
Przyrządzanie:
- 10 min
Porcje:
- 1
Poziom:
- Łatwy
Składniki
- 80g makaron ryżowy
- 1 łyzka pasty adżika
- 4 łyżki oleju z czego 2 do marynaty
- 6 krewetek argentyńskich lub tygrysich
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła
- orzechy nerkowa i dymka
Adżika to jedna z moich ulubionych past, bardzo pasuje do mięsa i warzyw ale w tym przypadku doskonale doprawiła krewetki. Gruzińska pasta którą warto mieć w swojej kuchni.
Przepis na makaron jest iście prosty i nie wymaga wielu składników
Instrukcja
ZROBIONE
Namocz makaron w gorącej wodzie. Obierz krewetki z pancerzy orzechy upraż na suchej patelni.ZROBIONE
Wymieszaj pastę z 2 łyżkami oleju i zamarynuj krewetki zostaw je na min 5 minut. Pokrój cebulę w piórka i czosnek.ZROBIONE
Na patelni smaż cebule razem z czosnkiem na brązowy kolor, z 2 łyżkami oleju. Dodaj krewetki i smaż około 2 minut na mocnym ogniu. Dodaj makaron i wlej 100 ml wody z pod makaronu. Dodaj masło i wymieszaj żeby sos delikatnie zgęstniał. Dopraw solą i miodem
ZROBIONE
Podawaj z dymka i orzechami oraz starta skórką limonki.