Bez laktozyBez laktozy
BezglutenoweBezglutenowe
Naturalnie słodzoneNaturalnie słodzone

Makaron ryżowy z krewetkami i pastą adżika

Przygotowywanie:
Przyrządzanie:
Porcje:
Poziom:

Składniki

  • 80g makaron ryżowy
  • 1 łyzka pasty adżika
  • 4 łyżki oleju z czego 2 do marynaty
  • 6 krewetek argentyńskich lub tygrysich
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła
  • orzechy nerkowa i dymka

Adżika to jedna z moich ulubionych past, bardzo pasuje do mięsa i warzyw ale w tym przypadku doskonale doprawiła krewetki. Gruzińska pasta którą warto mieć w swojej kuchni.

Przepis na makaron jest iście prosty i nie wymaga wielu składników

Instrukcja

  1. ZROBIONE

    Namocz makaron w gorącej wodzie. Obierz krewetki z pancerzy orzechy upraż na suchej patelni.
  2. ZROBIONE

    Wymieszaj pastę z 2 łyżkami oleju i zamarynuj krewetki zostaw je na min 5 minut. Pokrój cebulę w piórka i czosnek.
  3. ZROBIONE

    Na patelni smaż cebule razem z czosnkiem na brązowy kolor, z 2 łyżkami oleju. Dodaj krewetki i smaż około 2 minut na mocnym ogniu. Dodaj makaron i wlej 100 ml wody z pod makaronu. Dodaj masło i wymieszaj żeby sos delikatnie zgęstniał. Dopraw solą i miodem

  4. ZROBIONE

    Podawaj z dymka i orzechami oraz starta skórką limonki.

Zaloguj się

Kurs robienia sushi

Przedstawiamy prawie dwu godzinny kurs gotowania sushi w 15 odcinkach, wykonany przez wspaniałego specjalistę z tej dziedziny. Marek Siol przedstawi wam krok po kroku jak wykonać wspaniałe sushi.

Możesz zakupić u nas dostęp do kursu, klikając w poniższy przycisk. W środku możesz zobaczyć przykładową lekcje.