Bezglutenowe
Naturalnie słodzone
Wegetariańskie
Sałatka z bobem i ricottą
Przygotowywanie:
- 15 min
Przyrządzanie:
- 10 min
Porcje:
- 3
Poziom:
- Łatwy
Składniki
- 500g bobu
- 100g sera ricotta
- 1 cytryna
- 1 szalotka
- olej 20 ml do dressingu
- 2 łyżki posiekanego koperku
- miód
- olej 20 ml do smażenia
Nie przepadasz za gotowanym bobem to spróbuj zrobić z niego sałatkę.
Możesz ją jeść samą ale sprawdzi się tez jako dodatek do grillowanych mięs i innych przysmaków, może być osobnym daniem.
Instrukcja
ZROBIONE
Ugotuj bób, na lekko chrupko.
Zetrzyj skórkę z cytryny wyciśnij sok i dodaj miód, dopraw sola i zmiksuj na gładki dressing w razie potrzeby dodaj odrobinę wody żeby rozcieńczyćZROBIONE
Obierz bób z łupin.
Szalotkę obierz i pokrój w cienkie piórka, smaż 3 minuty na patelni z olejem, dodaj bób i przesmaż całość około 4 minut.ZROBIONE
Bób wymieszaj z pokruszoną ricottą, posiekanym koperkiem i dressingiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.