Administrator strony, na której się znajdujesz, przetwarza informacje zawarte w plikach cookies. W przypadku zbierania informacji o użytkownikach zbierane są wyłącznie anonimowe dane w postaci zbiorczej, nie obejmujące danych osobowych. Plik cookie to mały plik tekstowy zapisywany na komputerze użytkownika podczas odwiedzania witryny korzystającej z plików cookie. Podczas następnej wizyty na tej stronie może odczytać plik cookie i wyświetlić strony zgodnie z ustawieniami. Niniejsza strona korzysta czasem z plików cookie, ale tylko dla ułatwienia korzystania z niej. Jeśli nie akceptujesz ciasteczek przechowywanych na Twoim komputerze, możesz zmienić ustawienia w swojej przeglądarce, aby nie zapisywała plików cookie.Zapoznaj się z polityką cookies.
Najbardziej aromatyczną i smakowitą pastę curry zrobisz samodzielnie w domu.
Trochę czosnku, chilli, nasion kolendry, kardamonu + innych boskich przypraw i już!
Wegańskie curry komfortowo rozgrzeje brzuszek i przygotuje organizm na wszelkie wyzwania.
Ja uwielbiam brać je ze sobą do pracy, bo na następny dzień smakuje tak samo dobrze (a może jeszcze lepiej?) I tak jakoś wszyscy się wtedy wokół mnie kręcą… Ciekawe czemu 🙂
Instrukcja
Etap
Zrobione
Przygotuj wszystkie składniki - warzywa i przyprawy.
Etap
Zrobione
Wszystkie składniki pasty (czosnek, ziele angielskie, czarny pieprz, kminek, cynamon, kardamon, ziarna kolendry, chilli) włóż do moździerza. Kręć, aż wszystko się połączy w jedną masę.
Etap
Zrobione
W garnku rozgrzej olej, dodaj pokrojoną cebulę i powstałą pastę, smaż wszystko przez kilka minut na małym ogniu, aż aromat przejdzie do tłuszczu. Teraz dodaj pozostałe składniki i smaż przez pięć minut na dużym ogniu, często mieszając. Następnie dodaj pomidory i smaż jeszcze chwilę.
Etap
Zrobione
Dodaj około 1 litra wody i gotuj na małym ogniu przez minimum 1h, mieszaj od czasu do czasu. Podawaj z ryżem i świeżą kolendrą.