Administrator strony, na której się znajdujesz, przetwarza informacje zawarte w plikach cookies. W przypadku zbierania informacji o użytkownikach zbierane są wyłącznie anonimowe dane w postaci zbiorczej, nie obejmujące danych osobowych. Plik cookie to mały plik tekstowy zapisywany na komputerze użytkownika podczas odwiedzania witryny korzystającej z plików cookie. Podczas następnej wizyty na tej stronie może odczytać plik cookie i wyświetlić strony zgodnie z ustawieniami. Niniejsza strona korzysta czasem z plików cookie, ale tylko dla ułatwienia korzystania z niej. Jeśli nie akceptujesz ciasteczek przechowywanych na Twoim komputerze, możesz zmienić ustawienia w swojej przeglądarce, aby nie zapisywała plików cookie.Zapoznaj się z polityką cookies.
Gnocchi są bardzo proste w przygotowaniu, mamy je trochę w krwi bo przecież doskonale znamy nasze kopytka, są bardzo podobne, kluski robi się bardzo łatwo. W tym przepisie grają idealnie z wołowym ragu. Nie może zabraknąć warzyw i dużej ilości świeżej bazylii.
Przepis prosty, pracochłonny, ale warty poświęcenia.
Instrukcja
Etap
Zrobione
Ugotuj ziemniaki najlepiej pokrój na mniejsze kawałki przed gotowanie, ostudź je.
Etap
Zrobione
Marchewkę, pietruszkę , pora i selera pokrój w drobna kostkę. Boczniaki pokrój a mniejsze kawałki.
Etap
Zrobione
Przesmaż warzywa na oleju około 3 łyżki ale bez boczniaków na a lekko rumiany kolor . Dodaj mięso i smaż aż całe się zetnie, mieszaj często i rozdrabniaj.
Jeśli mięso w całości ma już szary kolor dodaj pomidory i poszarpaną bazylię, gotuj sos na małym ogniu przez około 30 minut, dodaj liście laurowe i sos sojowy, dopraw do smaku na sam koniec solą i pieprzem.
Etap
Zrobione
Na patelnie wlej 2 łyżki oleju i dodaj 1 łyżkę masła, smaż boczniaki na złoty kolor na małym ogniu przez około 7 minut posól je , tyle wystarczy.
Etap
Zrobione
Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel na maszynce, nie miksuj ich blenderem.
Dodaj parmezan starty , jajko i dopraw solą i perzem, dodawaj powoli mąkę i rozrabiaj tak jak ciasto na makaron, na jednolita gładka masę.
Etap
Zrobione
Podziel ciasto na 4 kawałki i z każdego z nich uformuj cienkie wałki, krój na małe kawałki, możeś też z każdego kawałka uformować małe kulki, forma jest dowolna.
Gotuj w osolonej wodzie 4 minuty od momentu aż kluski wypłyną na powierzchnię wody
Etap
Zrobione
Podawaj z ragu m parmezanem i smażonymi boczniakami, a do dekoracji liście bazylii.