Dobre grillowanie
Latem szczególnie chętnie urządzamy rozmaite przyjęcia przy grillu. Uwielbiamy smak grillowanych potraw. Cieszy nas także możliwość spotkania z przyjaciółmi czy rodziną. Jak grillować, aby nie szkodzić swojemu zdrowiu?
Podstawową zasadą jest wybieranie odpowiednich produktów. Zaleca się, aby unikać tłustych mięsnych i kiełbas. Zamiast więc tak chętnie wybieranego przez nas na grilla karczku warto sięgnąć po kurczaka, wołowinę, ryby i warzywa. Nie zapomnij o wcześniejszym zamarynowaniu swoich produktów – dzięki temu będą soczyste, aromatyczne i pyszne. Zostaw zamarynowane produkty w lodówce najlepiej na całą noc.
Moja ulubiona marynata do mięs i warzyw:
- 100 ml sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- dwa ząbki czosnku
- 1 cm startego imbiru
- 50 ml oleju rzepakowego
Pamiętaj, żeby rozpalony grill miał dużo żaru. Metodą, która pozwoli Ci osiągnąć soczystość mięsa jest metoda pośrednia. Polega ona na tym, że rozgrzanym żarze opiekamy wstępnie mięso, potem przesuwamy żar na jedną stronę grilla, a na drugiej stronie kładziemy mięso, by doszło. Wtedy grilluje się dzięki gorącemu powietrzu. Przy tym momencie trzeba przykryć grill przykrywką.
Do potraw z grilla niezwykle chętnie serwujemy rozmaite sosy. Na ogół przygotowujemy je na bazie ciężkiego i pełnego tłuszczu majonezu. Lepiej z takich dodatków zrezygnować. Sięgnąć można po musztardę lub jogurt naturalny, do którego dodać można świeże zioła i sok z cytryny. To najprostszy sposób na przygotowanie naprawdę smacznego i jednocześnie zdrowego dodatku do potraw z grilla.
Rozpalając grilla nigdy nie wolno stosować benzyny, nafty czy innego rodzaju środków chemicznych. Najlepsza i najbezpieczniejsza jest… chwila cierpliwości Dajmy grillowi czas, by się rozpalił organicznie.