Świeża ryba – to jest to! Jak wybrać najlepiej?

Coraz częściej sięgamy po świeże ryby, bardzo mnie to cieszy! Poniżej kilka cennych rad jak wybrać rybę w sklepie/na targu.

Warto skupić się na kolorze jej oczu – powinny być szkliste, niezamglone. Zwróć także uwagę na skrzela. Jeśli ich nie ma to koniecznie dotknij mięsa ryby palcem albo poproś o to sprzedawcę. Po delikatnym naciśnięciu mięso powinno sprężyście wrócić do swojego stanu wcześniej (nie może zostać dołek)

Przy wybieraniu fileta zwróć uwagę na kolor mięsa, czy się błyszczy, czy nie nasiąknięte wodą, matowe i gąbczaste. Jeśli filet długo leży na lodzie to w okolicy ogonowej mięso zaczyna wyglądać jak namoczona gąbka.

Zapach: delikatnie morski, pachnący lekko glonami, przyjemny. Nie może być nieprzyjemny ani mułowaty – to bardzo ważny. Nie martw się zapachem całego targu / sekcji w sklepie, skup się tylko i wyłącznie na rybie, którą chcesz kupić.

Zawsze zapytaj sprzedawcy o datę ważności ryby lub kiedy przybyła do sklepu.

Facebook
Twitter
Print
Email

Podobne posty

Spróbuj również

Zaloguj się

Kurs robienia sushi

Przedstawiamy prawie dwu godzinny kurs gotowania sushi w 15 odcinkach, wykonany przez wspaniałego specjalistę z tej dziedziny. Marek Siol przedstawi wam krok po kroku jak wykonać wspaniałe sushi.

Możesz zakupić u nas dostęp do kursu, klikając w poniższy przycisk. W środku możesz zobaczyć przykładową lekcje.