Wybierz odpowiedni nóż do swojej kuchni
Sekretem swobodnego i sprawnego działania w kuchni jest odpowiedni nóż. Można mieć ich kilka, wtedy każdy dedykowany jest innemu produktowi lub można wybrać jeden – uniwersalny. Wybierając nóż warto skupić się na materiale, z którego jest zrobiony. Najlepszym materiałem jest stal.
Im więcej zawartości węgla w stali tym nóż jest bardziej ostry, dlatego szukamy właśnie takiej stali. Przykładem mogą być noże japońskie, które są bardzo ostre. Zwróć na to uwagę przy oglądaniu noży w sklepach internetowych lub stacjonarnych.
Kolejną ważną rzeczą jest długość ostrza – jeśli (jeszcze) nie jesteś profesjonalnym kucharzem wybierz krótszy nóż, będzie Ci łatwiej nim operować. Na zdjęciu możesz zobaczyć kształt ostrza uniwersalnego noża ‘szefa kuchni’ oraz jego japońskiego odpowiednika – santoku.
Najłatwiejszą metodą ostrzenia jest diamentowa ostrzałka, natomiast wybierając nóż jednostronnie ostrzony z dużą zawartością węgla – warto zainwestować w specjalne kamienie do ostrzenia.
Ceny dobrych noży wahają się od 100 złotych do kilku tysięcy złotych. W swojej kuchni warto mieć chociaż jeden taki nóż!