Świeża ryba – to jest to! Jak wybrać najlepiej?

Coraz częściej sięgamy po świeże ryby, bardzo mnie to cieszy! Poniżej kilka cennych rad jak wybrać rybę w sklepie/na targu.

Warto skupić się na kolorze jej oczu – powinny być szkliste, niezamglone. Zwróć także uwagę na skrzela. Jeśli ich nie ma to koniecznie dotknij mięsa ryby palcem albo poproś o to sprzedawcę. Po delikatnym naciśnięciu mięso powinno sprężyście wrócić do swojego stanu wcześniej (nie może zostać dołek)

Przy wybieraniu fileta zwróć uwagę na kolor mięsa, czy się błyszczy, czy nie nasiąknięte wodą, matowe i gąbczaste. Jeśli filet długo leży na lodzie to w okolicy ogonowej mięso zaczyna wyglądać jak namoczona gąbka.

Zapach: delikatnie morski, pachnący lekko glonami, przyjemny. Nie może być nieprzyjemny ani mułowaty – to bardzo ważny. Nie martw się zapachem całego targu / sekcji w sklepie, skup się tylko i wyłącznie na rybie, którą chcesz kupić.

Zawsze zapytaj sprzedawcy o datę ważności ryby lub kiedy przybyła do sklepu.

Facebook
Twitter
Print
Email

Podobne posty

Spróbuj również

Zaloguj się

Kurs robienia sushi

Przedstawiamy Ci prawie dwugodzinny kurs robienia sushi, dzięki któremu opanujesz sztukę robienia sushi krok po kroku. Pomoże Ci w tym Marek Siol- sushi master z wieloletnim doświadczeniem i szef kuchni Nago Sushi & Sake w Krakowie. 

Kurs zawiera aż 15 lekcji online, po przyswojeniu których będziesz mógł zaskoczyć swoich znajomych nowymi umiejętnościami i przyrządzić samodzielnie sushi w domu. 

Kliknij w poniższy przycisk, aby obejrzeć przykładową lekcję i zakupić kurs.