Wybierz odpowiedni nóż do swojej kuchni

Sekretem swobodnego i sprawnego działania w kuchni jest odpowiedni nóż. Można mieć ich kilka, wtedy każdy dedykowany jest innemu produktowi lub można wybrać jeden – uniwersalny. Wybierając nóż warto skupić się na materiale, z którego jest zrobiony. Najlepszym materiałem jest stal.

Im więcej zawartości węgla w stali tym nóż jest bardziej ostry, dlatego szukamy właśnie takiej stali. Przykładem mogą być noże japońskie, które są bardzo ostre. Zwróć na to uwagę przy oglądaniu noży w sklepach internetowych lub stacjonarnych.

Kolejną ważną rzeczą jest długość ostrza – jeśli (jeszcze) nie jesteś profesjonalnym kucharzem wybierz krótszy nóż, będzie Ci łatwiej nim operować. Na zdjęciu możesz zobaczyć kształt ostrza uniwersalnego noża ‘szefa kuchni’ oraz jego  japońskiego odpowiednika – santoku.

Najłatwiejszą metodą ostrzenia jest diamentowa ostrzałka, natomiast wybierając nóż jednostronnie ostrzony z dużą zawartością węgla – warto zainwestować w specjalne kamienie do ostrzenia. 

Ceny dobrych noży wahają się od 100 złotych do kilku tysięcy złotych. W swojej kuchni warto mieć chociaż jeden taki nóż!

Facebook
Twitter
Print
Email

Podobne posty

Spróbuj również

Zaloguj się

Kurs robienia sushi

Przedstawiamy Ci prawie dwugodzinny kurs robienia sushi, dzięki któremu opanujesz sztukę robienia sushi krok po kroku. Pomoże Ci w tym Marek Siol- sushi master z wieloletnim doświadczeniem i szef kuchni Nago Sushi & Sake w Krakowie. 

Kurs zawiera aż 15 lekcji online, po przyswojeniu których będziesz mógł zaskoczyć swoich znajomych nowymi umiejętnościami i przyrządzić samodzielnie sushi w domu. 

Kliknij w poniższy przycisk, aby obejrzeć przykładową lekcję i zakupić kurs.